Piyasa Haftasına Bakış: Faiz, Altın ve Borsa

güncel ekonomik durum ve beklentiler

Konut Piyasası ve Altın Rallisinin Etkisi

Nisan ayında konut satışlarında geçen yılın aynı ayına göre %56,6 oranında kayda değer bir artış yaşandı. İş günü bazında bakıldığında ise geçtiğimiz ay günde ortalama 6962 konut satılarak son 13 yılın en yüksek günlük satış rakamına ulaşıldı. Bu artışın ilginç bir yönü, kredili (ipotekli) satışlardan kaynaklanmamasıdır; kredili satışlarda düşüş yaşanırken, peşin satışlarda büyük bir yükseliş görüldü.

Kaynaklara göre, bu talep artışının ardındaki sebep altın fiyatlarındaki müthiş ralli ile ilişkilendirilmektedir. Merkez Bankası’nın bir analizi, bu seneki altın rallisinin konut ve otomobil talebini artırdığını ortaya koymuştur. Altın, yılbaşından bu yana dolar bazında ciddi bir getiri sağlamış ve Nisan ayında 3500 dolar seviyelerine yaklaşarak zirve yapmıştır. Bu ralli, parasını altında tutan bir kesimin kârını realize ederek konut veya emlak almasına yol açmış olabilir.

Konut satışlarının bu denli arttığı bir ayda (Nisan), ortalama konut fiyatları Türkiye genelinde sadece %1 arttı. Nisan ayındaki enflasyonun %3 olduğu göz önüne alındığında, konut fiyatları reel olarak gerilemeye devam etmiştir.

Döviz Mevduatı ve Merkez Bankası Rezervleri

Geçtiğimiz hafta yurt içi yerleşiklerin (vatandaşlar ve şirketler) toplam döviz mevduatı 382,5 milyon dolar azaldı. Daha önceki dönemde (Nisan) volatilite nedeniyle döviz mevduatında artış görülmüş olsa da, son iki haftadır mevduatlar tekrar azalmaya başlamıştır. Bu durum, yurt içinde risk iştahında bir miktar artış yaşandığına ve TL’ye dönüşlerin olduğuna işaret ediyor olabilir.

Merkez Bankası, 19 Mart sonrasında doları tutabilmek için yaklaşık 55 milyar dolar civarında rezerv harcamıştı. Ancak, Merkez Bankası’nın rezervleri yeniden artmaya başlamış ve bu hafta da artış devam etmiştir. Swap hariç rezervler, Çarşamba günü 1,1 milyar dolar artarak 13,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu seviye daha önce 6 milyar dolara kadar gerilemişti. Rezervlerin artması, Merkez Bankası’nın doları kontrol etmek için daha fazla “cephanesi” olduğu anlamına geliyor. Ayrıca, turizm mevsiminin başlamasıyla gelecek olan ciddi turizm geliri sayesinde, Merkez Bankası’nın yaz aylarında doları daha rahat kontrol edebileceği belirtilmiştir.

Cuma günü dolarda bir miktar yükseliş görüldü. Bu durum, hafta sonu riskini almak istemeyen bazı tasarruf sahiplerinin dövize dönmesiyle Cuma günleri sıkça yaşanmaktadır. Kapalı Çarşı’da dolar alış-satış fiyatları 38,80 TL ile 38,90 TL arasında seyretti.

Mevduat Faizi Oranları

Bankalardaki mevduat faiz oranları, yatırılan tutara, hesabın ilk kez açılıp açılmadığına ve müşterinin eski olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Kaynaklarda belirtilen bazı örnek oranlar şunlardır:

  • TEB: Eski müşteriler için yüksek tutarda %48-49. Yeni hesap (Marifetli Hesap) için %50-52.
  • Garanti Bankası: Tutara göre değişiklik göstermekle birlikte %43 ile %48 arasında.
  • Kamu Bankaları: Son zamanlarda iyi faiz oranları sunmaktadır.
  • Ziraat Bankası: Yüksek tutar için %49,5.
  • Vakıfbank: Aylık %49, 3 aylık %48.
  • İş Bankası: Yüksek tutar için %49.

Şu anki gecelik (repo) faiz oranı %49 seviyesindedir. Merkez Bankası rezervlerinin artmaya başlaması nedeniyle, önümüzdeki dönemde gecelik faizin politika faizi olan %46 seviyesine yaklaşmasına izin verebileceği beklentisi bulunmaktadır. Eğer gecelik faiz düşerse, önümüzdeki günlerde ve haftalarda mevduat faizlerinin ve para piyasası fonu getirilerinin de bir miktar düşmesi büyük olasılıktır. Piyasada genel beklenti, Merkez Bankası’nın ilk politika faizi indirimini Temmuz ayında gerçekleştireceği yönündedir.

Mevduat faizleriyle ilgili önemli bir uyarı olarak, birçok bankanın yüksek faiz (%50 üzeri) vermek için paranın bir kısmını vadesiz hesapta tutma şartı koştuğu belirtilmiştir. Bu durum, vade sonunda elde edilen getirinin, başta belirtilen faiz oranından daha düşük olmasına yol açabilmektedir; bu nedenle bankayla faiz pazarlığının iyi yapılması önerilmiştir.

Tahvil Piyasası

Yurt içi risk iştahındaki artışın göstergelerinden biri de tahvillere gelen alımlardır. Tahvil fiyatlarında yükseliş (faizlerinde düşüş) yaşanmıştır ve bu trend devam etmiştir. Tahvil fiyatlarındaki artış, tahvil fonlarında iyi getiriler sağlandığı anlamına gelmektedir. Ancak, tahvillerin riskli olduğu ve siyasi tansiyonun yeniden artması gibi beklenmedik olaylar karşısında tahvil faizlerinin tekrar yükselebileceği uyarısı yapılmıştır.

Borsa Piyasası

Dünya borsaları Cuma akşamı itibarıyla yatay bir seyir izlemektedir. Yılbaşından bu yana en çok kazandıran borsa %47,66 getiri ile Polonya borsası olmuştur. Bu sıralamada ikinci ve üçüncü sırada Avrupa borsaları yer almaktadır: Avusturya borsası %34,3 getiri ile ikinci ve Yunanistan borsası %34’ün üzerinde getiri ile üçüncü sıradadır. Bu borsalara, Amerikan borsaları üzerinden ilgili ülkelere ait ETF’ler aracılığıyla yatırım yapmak mümkündür. Yunanistan ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğu ve hızlı büyümeye devam etmesi halinde borsasının iyi kazandırabileceği belirtilmiştir. Maalesef, Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana dolar bazındaki getiriler sıralamasında en dipte yer almaktadır.

Borsa İstanbul haftayı iyi bir kapanışla bitirmiş ancak güne kötü başlamıştı. Sabah saatlerinde Bank of America (BofA) satış yapıyordu ve endeks bir ara %0,30 eksiye geçti. Ancak öğleden sonra piyasa toparlandı. Gün sonunda endeks %1,33 artışla 9668 seviyesinden kapandı. Bankalar sektörü %3,08 artışla oldukça iyi performans gösterdi; bu yükselişe Yapı Kredi Bankası öncülük etti. Sanayi endeksi ise günü %0,67 artışla tamamladı. Gün sonu işlem hacmi 153 milyar lira oldu. Sabah BofA’nın satışı etkili olurken, öğleden sonra Ünlü’den güçlü alımlar gelmeye başladı. Ünlü’nün alımları devam edince BofA satışı kesip alıma döndü ve günü artıda tamamladı. Ünlü 1 milyar liradan fazla alım yaparken, Tera Yatırım ve BofA da onu takip etti. İş Yatırım, Info Yatırım ve A1 Kapital gibi yerli kurumların sattığı görüldü. Alım yapanlar arasında Akbank, İşçi, Garanti, Ford, Zorlu, Doğan Teremenkul, Tüpraş, Pegasus, Derdük, Koç Holding, Yapı Kredi Bankası ve Aselsan yer aldı. Satış yapanlar arasında ise İş Yatırım’ın İşçi, Yapı Kredi Bankası, Koç Holding, Lider ve Asan hisselerini sattığı belirtildi. Borsadaki yükselişin lokomotifi olan hisseler gün sonunda Koç Holding (%7 artış), Yapı Kredi Bankası (%5,71 artış) ve Emlak GYO (%4,41 artış) oldu. Yapı Kredi’deki yükselişin diğer bankaları da yukarı taşıdığı ifade edildi.

Öğleden sonra borsaya olumlu yansıyan bir gelişme, İstanbul’da yapılan Rusya-Ukrayna heyet görüşmeleri oldu. Putin katılmasa da, heyetlerin görüşmesi olumlu mesajlarla tamamlandı. Rus heyeti başkanı, olası ateşkes üzerine detaylı görüşmeler yapılacağını ve müzakerelerin devam edeceğini belirtti. Bu açıklama, barış umudunu yeniden canlandırdı. Sabah barış çıkmayacağı beklentisiyle %4 artıda olan Aselsan, bu haberin ardından eksiye geçse de günü artıda kapattı.

Teknik olarak bakıldığında, endeks 9530 seviyesinde tutunmuş durumdadır. 9650 seviyesi daha önce direnç iken, endeksin bu seviye üzerinde kapanış yapmasıyla desteğe dönüşmüştür. Önümüzdeki hafta için yukarıdaki ilk direnç seviyesi 9770 olarak belirtilmiştir.

Etiketler: , , , , , , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım